5 tips voor jou Moederdag tekening

3 Reacties

Moederdag kleurplaten zijn dankzij het internet in overvloed verkrijgbaar maar is het niet veel leuker om zelf een mooie tekening voor moeder te maken? Met een eigen gemaakte tekening laat je zien dat ze het waard is. Niet iedereen is een tekentalent en daarom helpen we je alvast op weg met 5 tekentips:

Kies je materiaal

Er zijn veel verschillende materialen waar je een tekening mee kunt maken. Als je niet zo vaak getekend hebt, dan is het raadzaam om met materialen te werken die niet te duur zijn en waar kleurnuances gemakkelijk mee aan te brengen zijn. Kleurpotloden zijn een prima basis voor een goede tekening. Naast kleurpotloden zijn er vele andere kleurmaterialen, denk bijvoorbeeld aan: Wasco, verf, stoepkrijt, viltstift, waterverf, spuitbus, markeerstift of pen. Je zou zelfs het sap van rode bietjes kunnen gebruiken dus wees creatief! Houdt er rekening mee dat je alleen bij kleurpotloden kunt gummen. Bij alle andere mogelijkheden zul je met kleur het teveel gekleurde moeten verdoezelen.

Kies het juiste papier

Er zijn vele soorten papier te vinden en in zijn algemeen geldt hierbij: Hoe dikker het papier, hoe makkelijker het tekent. Let hierbij wel op de textuur van je tekenvel, hoe meer oneffenheden, hoe lastiger.

Behalve de papierdikte kun je ook rekening houden met de kleur van je papier. Bij een blauw papier zal de lucht een heel ander effect krijgen dan wanneer je een zwart of wit papier gebruikt. Experimenteer hiermee en je zult zien dat de kleurkeuze bij elke tekening van grote invloed kan zijn. Naast papierkleren kun je ook experimenteren met spciale papiersoorten. Door te werken met crepepapier, vliegerpapier, cellofaan met de hand gezeefd papier etc. kun je de tekening nog specialer maken. Natuurlijk kun je ook schilderen op hout, doek, behang, steen, glas, metaal etc. Let op want elk materiaal vereist een andere tekentechniek!

Zwarte lijnen?

Kleurplaten hebben zwarte lijnen en dat is handig want dan weet je precies welk gebied een bepaalde kleur moet krijgen maar eigenlijk is dit heel raar: Kijk maar eens om je heen en ga op zoek naar zwarte lijnen, deze zul je vrijwel nergens vinden! De witte tafel heeft geen zwarte rand, maar eindigt gewoon aan het eind van de tafel. Zo is het eigenlijk voor alle randen, kleurvlakken, dingen etc. Vaak wordt een lijntje geplaatst omdat het makkelijk is en omdat daarmee een hoek of einde geaccentueerd kan worden.

Voor het opzetten van je tekenig is het handig om lijntjes te zetten, zo krijg je snel een idee over de compositie en tijdens het tekenen geven de lijntjes je houvast. Als je de lijntjes dun met potlood plaatst kun je er makkelijk overeen verven zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Indien gewenst kun je ze altijd opnieuw accentueren door ze later opnieuw te plaatsen.

Kies je onderwerp en bedenk de scene

In dit geval is het onderwerp makkelijk: Moederdag natuurlijk. Toch is het belangrijk om goed na te denken over wat je nu precies gaat tekenen (de scene). De beste manier is vaak om een filmpje van een gebeurtenis in je hoofd te laten afspelen. De houding en positie van alle onderwerpen worden zo snel duidelijk. Zet het filmpje op een door jou gewenst moment op pauze en probeer van wat je dan ziet een goede tekening te maken.

Tekenstijlen

Ondanks dat het heel knap en moeilijk is, is het niet nodig om een natuurgetrouwe tekening te maken, daar is het fototoestel al voor uitgevonden. Als je meer houdt van abstracte kunst of de klassieke stijl, dan kun je deze invloeden gebruiken in je tekening. Het gaat om het eindresultaat en of die tekening je een goed gevoel geeft, niet persé om wat de tekening uitbeeld.

 

 

 

 

 

3 Reacties op “5 tips voor jou Moederdag tekening”

 1. Sara

  Hoi,

  Dit is veel te moeilijk en helemaal niet leuk

 2. Joke

  ik vind je aanpak heel goed, geen cliché gedoe. wat wij missen is een aanmoediging om zo vrij te werken door middel van wat voorbeelden.

 3. sidney

  SUPER!


Geef uw reactie